Tenta-time!

Jaha, nu var det snart dags för tentan då.. satt uppe till 2 inatt och gick upp vid 7.30 imorse. Jag har precis hunnit med att göra alla (nästan) uppgifterna och repeterat sammanfattningen en gång.
Så nu får det bära eller brista; let's Do this!
//M.

Sammanfattning inför tentamen

 
 
 
Jag har under de senaste dagarna suttit typ från morgon till kväll och bara sammanfattat allt material vi haft den här kursen (föreläsningar, kursboken, compendium, utdrag från artiklar mm) och jag var klar strax efter middagstid.. sammanlagt är det nu cirka 50 handskrivna sidor! Jag känner att jag är väldigt öm i handen, vilket inte är det bästa inför 4 timmars tenta imorgon eftermiddag! Så nu blir det skrivförbud framm tills dess. Ikväll ska jag försöka hinna göra så många av övningarna som möjligt (typ som exempeltentor) och så blir det att plugga på sammanfattningen imorgon tror jag. För första gången känner jag att det är skönt att tentan inte är förrän klockan 14, trots att det inte är det roligaste att sitta en fredagskväll och skriva tenta. Hur som helst så får jag iaf några extra timmar till att plugga vilket verkligen uppskattas. Jag skulle ha åkt och tränat med Emma (och hennes mamma som är på besök under helgen) men jag kände att jag inte hade råd att förlora den tid det sammanlagt tar med att ta sig dit, träna, åka hem, duscha och äta innan man kommer igång igen. Jag satte på lite partymusik efter lunch och skutta runt i lägenheten istället för att få lite energi ^^
 
Har dessutom massa ljus tända för att få det lite mysigt ändå i allt det tråkiga...
 
 
 
En bild på gårdagens (och dagens) middag med...
 
//M.
 
 
 
 

Förvirrad

Gick upp vid strax efter sju imorse och fortsatte sammanfattningen inför tentan, och kände mig hyfsat lugn. Sen efter lunch åkte jag till skolan och diskuterade lite med Emma och sedan hade vi ett sista tutorial med frågestund.. trodde allt skulle kännas tydligare efter det, men jag är nästan mer.förvirrad. Kom upp frågor på sånt jag inte trodde skulle vara med och kom dessutom på att rätt mycket inte finns med i boken (vilket är det enda jag plugget på)!

bäst att sova på saken... eller åtminstone försöka!

//M.

Sakta men säkert

Att det ska ta sån tid att skriva upp och förklara alla viktiga begrepp! fortfarande 2 kapitel, en artikel och halva kompendiet kvar.. blir en tidig morgon ifall jag ska hinna klart allt det till lunch!
//M.

Lyrics

Lite oboy med cointreau och minimarshmallows innan läggdags ;)

 
 
Lekte lite med något lyrics-program med när studiemotivationen brann inne...
 
 
 
 
//M.
 
 
 

Literatur-seminarium

I eftermiddag var det då dags för Literatur-seminariumet.. kändes riktigt segt att ha det mellan 15-17 då mörkret blev allt tätare utanför fönstren och regnet fortsatte sitt porlande. Det gick i alla fall rätt så bra tror jag och så fort jag kom hem tände jag upp ljus och tog en kopp thé (jordgubb-fläder) och macka med lite makrill i tomatsås. Men nu är det slut på vilandet för nu är det dags att sätta igång med pluggandet av Language igen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//M.
 
*~* Breathe *~*
 

English Language

Study, styudy, study... All I ever seem to do!
Right now I'm studying for my language exam on Friday by reading one of my coursebooks:
The Study of Language by George Yule.
Here comes a quote:
 
I take it you already know
Of tough and bough abd cough and dough?
Others may stumble but not you
On hiccough, thorough, lough and through.
Well done! And now you wish, perhaps,
To learn of less familiar traps?
 
Beware of heard, a dreadful word,
That looks like beard and sounds like bird.
And dead: it's said like bed, not bead --
For godness sake don't catt it 'deed'!
Watch out for meat and great and threat
(They rhime with suite and straight and debt).
 
T.S.W quoted in Mackay (1970)
 
 
//M.

Mys- och plugghelg

Då har i princip hela helgen passerat och den blev väldigt lyckad :) Varje ledig stund har jag suttit med literaturfrågorna för att hinna med lite annan också under helgen.
 
Igår gick mamma och jag tipspromenaden hemma i byn, som alltid. Sedan pluggade jag järnet för att sedan åka med mamma på "Jul i Bankestad" (en tidstypisk gammal herrgård i Edsbruk). Det är en liten julmarknad där en bekant till familjen (släkt i släkten typ) säljer hantverk och kläder som Wichi Indianerna i norra Argentina har gjort. Hon spenderar större delen av året där för att hjälpa familjerna i reservatet. Varje jul (i 21 år) har hon åkt hem till sin herrgård i Bankestad igen för att sälja hantverken som indianerna har gjort. Alla pengar som hon får in tar hon sedan med sig tillbaka till Argentina igen för att kunna hjälpa barnen med skolgång osv. Jag tycker det är ett beundransvärt arbete hon gör och jag hoppas bara hon orkar hålla på några år till trots att hon börjar bli till åren :)
 
Jag köpte en mysig tröja gjord av alpacka (tror jag det var)
 
Och en charmig liten handväska, precis lagom för mobil och pengar!
 
Idag (söndag) gick jag upp tidigt och fortsatte skriva på litteraturarbetet. Sedan bar det iväg till Söderköping på homeparty hos mammas kollega. Det var jättemysigt som alltid, men jag lyckades hålla mig från att köpa en massa denna gång. Det blev bara ett set om 4 Bordstabletter för 199kr tillslut. De var svarta och så stod det Dinner with friends eller något liknande längs ena kortsidan. Jag hoppas de passar in i köket sen med bara ;) Jag åkte iväg från partyt lite i förväg för att komma hem till Linköping och fortsätta skriva på arbetet och nu är jag äntligen "klar". Jag har bara lite (eller egentligen ganska mycket) bearbetning kvar så är det färdigt sen. Men det sparar jag nog till imorgon och pluggar något annat resten av kvällen. Jag känner att jag behöver ett break från dessa böcker nu!
 
 
Hoppas alla haft en mysig helg och samlat kraft inför kommande arbetsvecka :) Jag vet iaf två vänner som är glada att deras väntan äntligen är över då de fick sin son igårkväll! Så himla glad för deras skull :)
 
//M.
 

Fokus

Började dagen med att läsa ut Pygmalion, sedan fikade jag och begav mig hemåt Väster... Sen jag kom hit har fokuset varit sämre på skolarbetet.. Men åtminstone börjat skriva på arbetet och är klar med första två frågorna. Imorgon blir det att stänga in mig på rummet så inte tv och resten av familjen kan distrahera mig! Blir att åka till Bankestad (?) på eftermiddagen också, så måste jobba på ordentligt på förmiddagen för att hinna med det. Söndagen försvinner också nästan hela då jag ska på Homeparty hos en av mammas kollegor.

NattiNatt
//M.

Egentid

På senaste tiden har jag verkligen känt det som att jag inte gjort någonting annat än att plugga och under tiden jag gjort det har jag hela tiden irriterat mig på att jag inte haft tid för något annat. Därför bestämde jag mig för att ge mig själv lite egentid mitt i all stress för att samla kraft. Sagt och gjort!
 
Igår efter skolan åkte jag hem till Erik och Janni för en supertrevlig (som alltid!) kväll med god mat, trevligt sällskap och rogivande scrapbookande :) Vi höll på längre än planerat som vanligt,, Janni kröp till kojs hyfsat skapligt eftersom hon skulle upp och jobba men jag knegade på med mina alster för att hinna klart och tittade på film under tiden med Erik. Sammanlagt såg vi tre filmer under kvällen, vilket för dem som känner mig kan förklara varför det tog sådan tid för mig att bli klar; Nya Smurf-filmen, Casanova och Mr & Mrs Smith :)
 
 
Idag skulle jag ju då ha varit produktiv och pluggat hela dagen men eftersom jag inte kom hem förrän bortåt kl 2 inatt så tog jag sovmorgon och när jag väl vaknade hade jag en hejdundrande huvduvärk som hindrade mig från fokuserat plugg. Jag lagade tortellinigratäng förut, bara för att upptäcka att köttfärsen var härsken när jag väl skulle börja äta :/ Bara att slänga sisådär 5 portioner med mat och värma en pirog istället!
 
 
Efter att jag ätit tappade jag upp ett bad, släckte ner alla lampor och tände upp ljus i hela badrummet :) Det finns ingen mer avslappnande än det! Enda nackdelen var väl då att boken jag läste inte var självvald utan tillhör kurslitteraturen som vi ska diskutera på litteraturseminariet på måndag. Jag unnade mig även att titta på Beauty and the beast tv-serien med lite kvällsfika också. Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa några sidor till innan John Blund får komma på besök...
 
 
Fotobomb:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//M.
 
 


 

Educating Rita

Igår tog jag bussen till Valla och hämtade bilen. Jag passade desutom på att hämta hem banankartongerna som Emma lånade i våras och diskuterade lite hur man ska försöka lägga upp allt plugg samt arbeten framöver för att någorlunda hinna med allting, dock känns det övermäktigt!
 
På kvällen sen blev det att skriva rent translations till Written-seminariet som vi hade i förmiddags (det sista någonsin!). Efter lunch blev det att se på "Educating Rita". Den var faktiskt betydligt roligare än vad jag hade trott. Vi skrattade för fullt hela klassen!
 
Väl hemma igen så tog jag tag i diskussionsfrågorna infor morgondagens Britsh Culture seminaium. Jag har äntligen tittat igenom alla svaren och skrivit om vissa så jag förstår dem bättre, så nu ska jag försöka få lite sömn. Egentligen börjar jag inte förrän efter lunch imorgon men det finns ju alltid en hel del plugg som måste ordnas så det där med sovmorgon kan jag ju ändå glömma :( Jag tänkte dock sova till 8 åtminstone och sen köra gärnet med Didactics-frågorna/Language studies vilket det nu blir först.
 
Lite snabba pics från dagen...
 
 
 
 
 
 
//M.

Wild Horses

 
 
 
En del låtar fastnar lättare än andra. Det här är en låt som jag hörde första gången på förra årets personalfest på Kårtorp då Sofia, Lovisa och jag agerade lite trubadurer eftersom Lovisa hade med sig sin gitarr :) Sedan dess har den följt mig och gått varm i mina högalare till och från. Nu har jag åter kommit in i en sådan period.
 
"Wild Horses"
performed by Natasha Bedingfield

Hmmm woah yea...

I feel these 4 walls closing in
My face up against the glass
I'm looking out... hmm
Is this my life I'm wondering
It happened so fast
How do I turn this thing around
Is this the bed I chose to make
Its greener pastures I'm thinking about hmm
Wide open spaces far away

All I want is the wind in my hair
To face the fear but, not feel scared

[Chorus:]
Wild horses I wanna be like you
Throwing caution to the wind
I'll run free too
Wish I could recklessly love, like I'm longing to
Run with the wild horses, run with the wild horses!
Oh yeah yea

I see the girl I wanna be
Riding bare back, care free along the shore
If only that someone was me
Jumping head first headlong without a thought
To act and damn the consequence
How I wish it could be that easy
But fear surrounds me like a fence
I wanna break free

All I want is the wind in my hair
To face the fear but, not feel scared
Hoohhh woah woah

[Chorus:]
Wild horses I wanna be like you
Throwing caution to the wind
I'll run free too
Wish I could recklessly love, like I'm longing to
I wanna run with the wild horses, run with the wild horses!
Oh yeah yea

I wanna run too.
Hohhh woah oh woah oh

Breaklessly abandoning my self before you

I wanna open up my heart tell him how I feel

[Chorus:]
Wild horses I wanna be like you
Throwing caution to the wind
I'll run free too
Wish I could recklessly love, like I'm longing to
I wanna run with the wild horses, run with the wild horses! [X2]
Hooaah woah oh woah
Yeah

I wanna run with the wild horses
 
 
//M.
 
 
 

Birthdays

I torsdags åkte jag direkt hem till Väster efter skolan eftersom mamma skulle ha ljusparty (Partylite) på kvällen :) Vi blev ett tiotal åtminstone och det var en jättetrevlig kväll. Som vanligt blev man några hundralappar fattigare ;) Älskar verkligen deras ljus/ljushållare! Dessvärre börjar det bli lite trångt i lägenheten nu... Jag får börja ha dem framme i omgångar snart. Jag har bestämt mig för att inte köpa fler hållare nu, så jag hoppas att jag kan hålla mig till det.
 
På fredagen sen så hjälpte pappa mig att fylla i ansökan om nytt bostadsbidrag (tycker det är skönt att ha någon att bolla allt med så det blir rätt!). Det är så mycket som ska tas med som ska hämtas på olika ställen och letas reda på. Men nu är det iaf gjort så nu måste jag bara komma ihåg att skicka iväg det på måndag också :)
 
Efter det så packade jag ihop all tvätt och gick en promenad med Zookie innan jag begav mig tillbaka till Linköping. Jag började göra mig iordning inför kvällen och så kom Erik och hjälpte mig bära ner utemöblerna i förrådet :) Sedan bar det av till finaste Emma för att fira hennes födelsedag (som passerade för några veckor sedan) och hennes kompis Tessan från Gävle som också fyllde år. Det blev bara vi tre tillslut så det blev en ganska lugn hemmakväll med goda drinkar, tjejsnack och frågespel ;) Jag överraskade Emma med hennes favoritljus från Partylite som utgått ur sortimentet (köpte dem redan i somras när jag fick reda på att de skulle utgå!). Jag tog taxi hem sen framåt småtimmarna (vägrar åka buss hem själv längre sedan en incident förra hösten), dock missade jag att be om studenrabbat redan när jag ringde och beställde så då gick det inte att få det :S Blev alltså en betydligt dyrare hemresa än jag räknat med!
 
Idag har jag som tur var inte varit bakis eftersom jag haft massa skolarbete att göra och likaså för imorgon. Jag läste åtminstone ut Educating Rita idag så till imorgon blir det att förberada måndagens Written-seminarium och förhoppningsvis hinna läsa en del British Culture också inför seminariet om Northern Ireland, Scotland & Wales på tisdag.
 
Det blev även att laga lite lasagne av överbliven tacofärs, paprika, passerade tomater, bechamelsås och spenatplattor :)
 
 
//M.
 

När man inte har tid...

... så får man plötsligt en himla massa bra idéer. Jag har en gammal "ägg-hållare" som jag dekorerade i mellanstadiet och som jag varit väldigt fäst vid, men jag har ALDRIG använt den. Trots det så har den alltid stått framme i skåpet, just av den anledningen att jag tycker om den. Så plötsligt, när jag till slut bestämt mig för att ställa ner den i förrådet åtminstone, kom jag på att jag kunde använda den som smyckethängare. Sagt och gjort! Dock är de undre ägghållarna lite i vägen, men det funkar ändå ;)
 
 
Likaså fick jag för mig att jag äntligen skulle komma till skott och göra den där mjuka pepparkakan som stått där i skåpet och lockat i x antal månader. Sagt och gjort!
 

 
Laga mat är ju också himla kul när man egentligen inte har särskilt mycket tid (dock blev det ju faktiskt en snabb maträtt idag)
 
 
Och till kvällen drog jag iväg till Friskis och gymmade 1,5 timma med Bea och Patrik, men det var verkligen välbehövligt kan jag lova! Jag har börjat få sån värk i ryggen igen nu när jag bara sitter stilla hela dagarna och läser/skriver. Jag måste skärpa mig och komma igång med träningen igen (speciellt övningarna från sjukgymnasten som jag ska göra här hemma!).
 
Vad jag istället BORDE ha gjort är att läsa alla artiklar och svarat på en massa frågor om British Culture inför gruppträffen imorrn då vi ska gå igenom alla svar. Som tur var kom vi överens om att dela upp artiklarna sinsemellan så jag är faktiskt klar med min del. Nu ska jag snabbdiska efter dagens bestyr och sen läsa de artiklar jag inte hunnit läsa än.
 
 
//M.
 
*~* Your my inspiration *~*

Memories

Det finns så många saker som kan trigga igång minnen från förr... En låt som påminner om en viss person, en viss tid eller en känsla. Ett foto som tar en tillbaka till just det tillfället och den sinnesstämningen som man hade när det togs. En doft som väcker gamla känslor till liv.

Eller som idag,, ett tackkort från deltagande på Marys begravning. Så fort jag hade öppnat upp kuvertet och såg vad det innehöll kände jag hur ögonen fylldes med tårar. Åh vad jag saknar denna underbara människa. Jag kan inte låta bli att tänka på alla stora händelser i mitt liv som jag inte kommer att kunna dela med henne.
Like a bridge over troubled water...
 
Is it a kind of dream,
Floating out on the tide,
Following the river of death downstream?
Oh, is it a dream?

There's a fog along the horizon,
A strange glow in the sky,
And nobody seems to know where you go,
And what does it mean?
Oh, is it a dream?

Bright eyes,
Burning like fire.
Bright eyes,
How can you close and fail?
How can the light that burned so brightly
Suddenly burn so pale?
Bright eyes.
 
 

//M.

*~* Sounds of silence *~*

Den inre solen

Försöker tänka positiva tankar medan jag strukturerar upp resten av studietiden fram till jul typ. Min första prioritet är att bli av med den här nedrans förkylningen som smugit sig på under en längre tid. Det är så irriterande att aldrig riktigt kunna komma igång med träningen för att jag alltid ska dra på mig någon förkylning. Så nu ska jag äta extra mycket C-vitamin för att försöka jaga iväg dem. Det blir alltid lite roligare att äta ifall man dekorerar lite dessutom, för man äter ju även med ögat ;) Förhoppningsvis får den yttre "solen" fart på den inre så jag får lite mer studiemotivation och ork inom den närmsta framtiden!
 
 
Smile though your heart is aching
Smile even though it's breaking
When there are clouds in the sky, you'll get by
If you smile through your fear and sorrow
Smile and maybe tomorrow
You'll see the sun come shining through for you

Light up your face with gladness
Hide every trace of sadness
Although a tear may be ever so near
That's the time you must keep on trying
Smile, what's the use of crying?
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile
 
 
 
//M.
 
*~* Keep on smiling *~*
 

Jag ser ett ljus i slutet av tunneln

En oerhörd tyngd lyftes idag från mina axlar; jag klarade den muntliga omtentan i American Culture Studies imorse! Och inte nog med det, jag fick dessutom VG! :D Vadå lycklig tjej här? Nej, nej.. inte alls ;) Tre heldagars intensivplugg från 8.00-01.00 gav åtminstone något resultat! Och tentaplugget nu på morgonen med Viktoria tror jag också gav en hel del :) Vi bestämde helt enkelt att vi båda skulle klara tentan denna gången, och det gjorde vi ju med! ;) Det är så himla skönt att bara kunna lämna den kursen bakom sig nu och blicka framåt på resterande delar av kursen som börjar närma sig nya tentatider. Det kommer att vara smockat nu innan jul med 4 skriftliga tentor, två litteraturseminarier, ett pronounsiation-test, två skriftliga projekt samt muntliga redovisningar av dessa! Behöver jag säga att jag känner mig stressad? Nu vore det himla skönt att kunna dela sig själv på mitten och göra två saker samtidigt...
 
Det är ju dessutom dags att skicka in anmälan inför examensarbetet nästa termin (ska skriva om Dyslexi med Emma). Snacka om skrämmande att jag kommer att vara klar redan till sommaren. Jag känner mig inte riktigt redo för att bege mig ut i yrkeslivet och ha ensamt ansvar för en hel klass än. Hoppas bara att jag klarar denna mardrömskurs först med. Sen är det bara PA3 och exemensarbetet kvar!
 
Nej nu ska jag fika klart och sedan ta tag i alla skoluppgifter och kapitel som ska läsas inför morgondagen. Det lär väl bli att sitta uppe halva natten igen (det verkar vara en återkommande vana denna termin!). Jag saknar den där lilla delen av veckan som brukade kallas fritid.. vart försvann den? Jag saknar verkligen att kunna träna som jag vill och att umgås med familj och vänner utan att känna mig skyldig för att jag borde plugga istället!
 
//M.

Tentaplugg

Idag blev det först Language-seminar på fömiddagen och sedan satt jag kvar i skolan till kl 16 och pluggade. Ritade bland annat upp alla staterna på whiteboard tavlan ;)
 
 
 
Efter att jag kom hem var det bara att fortsätta pluggandet. Nu sitter iaf äntligen staterna hyfsat! Har fått full pott på diverse games på nätet nu, men fortfarande några stater som sitter lite löst. Så det blir att repetera lite både imorrn och på söndag samt gå igenom lite mer vilka stater som hör till vilken region. Rivers and Mountains tror jag sitter bra med nu, men lite repetition skadar ju aldrig,
 
Imorrn blir det att läsa ut boken (window of the united states) igen och förhoppningsvis hinna repetera lite från häftet också. Söndag räknar jag med att bara repetera häfte, educationkompendiet och kanske hinna titta på internetföreläsningarna igen med... Jag får inte glömma de nya artiklarna vi fått till omtentan med nu!
 
Bjuder på en bild från Halloween med (ber om ursäkt för den dåliga kvaliten = usel mobilkamera).
 
 
Kvällen spenderades hos Bea och Patrik med ett gäng glada människor som vanligt :) Vi hade riktigt trevligt och förflyttade oss ner till Platens framåt natten... inte lika trevligt! Fick stå och trängas och bli knuffad fram och tillbaka i kön i ca 1 h 30 min. Mådde bokstavligt talat illa när jag väl kom ut ur kön och kunde andas ordentligt (det gjorde ont att dra in ett djupt andetag!). Väl inne blev det bättre men var ingen vidare musik och partymoodet hade fått sig en rejäl törn efter kön så vi kom aldrig riktigt upp på topp igen sen. Men tur att man har så härliga vänner åtminstone! <3
 
//M.
 
*~* emotionalrollercoaster*~*

Intensivplugg

Nu har det visst varit dåligt med uppdatering några dagar.. Har haft fullt upp med annat. Snabbuppdateringen lyder:
Plugg, skola, Halloweenfest hos Bea och Patrik, bakishäng, mer plugg, skola, sett twiligthfilmerna på tv, mer plugg, skola och glömde jag säga att jag pluggat? Klarar jag inte omtentan på måndag så vet jag inte vad jag gör.. Då måste jag vänta tills nästa höst för att göra om den och får inte ta examen till sommaren. Fattar inte hur de tänker! Att bara få ett omprovstillfälle och sedan vänta ett helt år känns sjukt :( Men men, bäst att försöka sova lite nu då. Har inte gått något vidare de senaste dagarna då förkylningen får halsen att killa och klia något förskräckligt just när man sova, det är väl himla lustigt?
 
I övrigt rullar väl livet på utan några större bekymmer,, or at least so I thought...
 
//M.
RSS 2.0