Besked: Wegeners granulomatos.

Idag löste de gåtan för vad det var Kjell har: Wegeners granulomatos.

Wikipedia:

Wegeners granulomatos är en ovanlig kärlsjukdom (vaskulit) som kan drabba alla kärl, men framför allt luftvägarnas, näsans och njurarnas kärl. Upphostningar med blod, samt näsblod är vanligt. Ögonen är ofta drabbade. Det är också vanligt att njurarna drabbas och om behandling inte sätts in snabbt kan de förstöras. Sjukdomen angriper dock inte endast dessa organ utan hela kroppens blodomlopp kan drabbas och det är särskilt de finare blodkärlen (kapillärerna) som angrips. Behandling sker med kortison och cellgifter.

Känns skönt att de vet vad det är nu iaf så de kan behandla det. Han skulle få kraftiga doser cellgift/kortison en gång i veckan framöver. Imorrn skulle de ta prover för att se hur mycket skada njurarna har hunnit ta, efter det får han inte röra sig alls på 8h :S Hoppas det visar sig att de inte är så farligt! Tur att den medicinska utvecklingen har gått framåt iaf, förr ledde det ofta till döden eftersom de inte kunde behandla det :( det är typ 10 på 1 000 000 som får det så det är ju väldigt ovanligt med.


Vidare till annat:
Tror att jag kanske kommer få godkänt på fredagens grammatiktenta om jag har tur. Från början kändes det hopplöst, men tror jag lyckades lösa det hyffsat framåt slutet :) Åt pizza på Fyra årstider på nya (?) tanneforsvägen med familjen som varit o kolla på Beviks kick-off. Sen åkte jag vidare till älsklingen :) Kollade på Evas nya bil på lördagen och spenderade dagen i huset. Tvättade Andreas bil o beställde lite kläder.

Igår följde jag med mamma till en av hennes jobbarkompisar på ljusparty :) Hade jättetrevligt och inhandlade lite nya doftljus ;) Det kan man aldrig få för mycket av! Är ju inte direkt billigt, men när man fick reda på historien till varför kändes det logiskt! Alla ljus handstöps och ljuslyktorna munblåstes tror jag. Sen är ju ljusen gjorda av vax istället för stearin så de är inte farliga för djur/barn att få i sig och de blir bara 60 grader varma, och om man välter ut dem så slocknar det direkt. Gör lite extra reklam eftersom jag ska ha ljusparty hos mig den 27 april för de som är intresserade :D Samma konsult som igår, tyckte hon var bra mycket bättre än den som jobbade på förra partyt jag var på.

Inatt blev det typ ingen sömn alls. Sov nog inte mer än ca 3 timmar. Mådde illa och kunde inte sova. Låg o vred o vände på mig hela natten. Somnade lagom så jag sov som bäst när klockan ringde vid 7 :/ tvungen att duscha med eftersom jag kallsvettats hela natten :( tycker inte om att duscha hemma hos mamma o pappa, inget tryck på vattnet. Men men åkte direkt till skolan och sen hem till lägenheten. Var på Afrodansen ikväll, härligt att träna igen! var nog nästan 3 veckor sedan tror jag. Inte bra! Men nu är jag igång igen :D

Nej nu blir det att ta nåt litet att äta och sen hoppas på bättre sömn inatt! Godnatt världen ;)//M.

*~* lättnad vs oro *~*

Hopp

börjar se ett ljus i slutet av tunneln! Äntligen börjar grammatiken sätta sig skapligt :) Fortfarande osäker på mycket, men börjar känns mig säkrare iaf. På något sätt borde jag kunna knepa ihop ett godkänt imorrn, förutsatt att det inte blir någon monstertenta! Får hoppas att Linda tyckt att vi varit snälla elever ^^

Tror inte jag ska läsa mer i boken nu utan kolla igenom alla övningar vi gjort samt läsa igenom sammanfattningen och bibeln ;) Sen ska jag nog försöka mig på lite exempeltentor, men det hinner jag nog inte förrän imorrnbitti kanske beroende på hur trött jag blir ikväll. Sitter nog antingen uppe länge inatt och tar sovmorgon imorrn (helst!) eller går och lägger mig skapligt och går upp med tuppen istället (nej tack!). Men med tanke på hur trött jag varit om kvällarna på sistone lär det nog bli segt att hålla mig koncentrerad. Men brukar alltid plugga bättrekvällstid så hoppas på mycket ork :D  Det är i sådana här lägen jag önskar att koffein fungerade uppiggande även på mig, men icke!

Jag får väl ta o köra mitt egna lilla gympapass för att få lite energi med tanke på att jag struntade i Aeribicen för att plugga. Hade tänkt träna för att hjärnan skulle få slappna av lite, men när Bea inte skulle med längre eftersom hon också har tenta imorrn beslutade jag mig för att sätta plugget före jag med. Jag har ju dock mitt lilla träningsprogram som jag fått, vilket jag kanske borde köra :) Var rätt länge sen nu, så får nog ta fram fusklappen för att minnas alla rörelser :P Men jag känner för att röra på mig så det får nog bli att dra på spotify och vrida upp volymen en stund snart ;) Men först fika klart ^^//M.

*~* Always look on the brigth side of life *~*

more distractions =/

Fick reda på ikväll att min morbror ligger på sjukhuset igen. Han fick åka in förra veckan för att han hade lunginflammation som inte ville ge med sig. De tog en massa prover och undersöker vad det är mer som är fel. I fredags skickade de hem honom men igår hade han fått åka in igen för att febern gått upp och han spydde så fort han rörde nåt på sig :/ Ikväll mådde han inte lika illa längre iaf men han var fortfarande riktigt dålig, orkade inte ens kolla på tv och ligger isolerad. Jag hoppas verkligen att de hittar felet snart och att han blir bra!

dagen har iaf spenderats till största delen i skolan. Först åt jag med Emma och tentapluggade tills seminariumet började och sedan satt vi kvar några stycken efteråt och diskuterade lite gamla tentor. var väl hemma igen strax före sex. Har försökt läsa lite mer i Bolander men tankarna har flugit iväg åt lite alla möjliga håll. Går inte riktigt låta bli att oroa sig trots att det är dumt när man inget vet ännu. Ska nog försöka sova nu iaf så jag får ork till att ta nya tag med tentapluggandet imorrn!//M.

*~* distracted *~*

motivationen tryter...

tentaplugget går inte riktigt som jag hade tänkt mig.. skulle ta ett kort bad för att slappna av lite imorse inför dagens plugg, men blev lite väl länge ^^ sen fastnat vid datan/telefonen i omgångar.

Är iaf klar med sammanfattningen av föreläsningarna och gjort alla övningar, men bara börjat kolla på de gamla tentorna (har inte gått bra!) och det känns verkligen inte som om jag kan det jag behöver kunna till på fredag. Det var en hel del grejer jag trodde att jag kunde, men när jag väl sitter här själv och ska lösa satsdelar o ordklasser låser sig hjärnan!

Behöver nog läsa om alla kapitlena i grammatikboken för att repetera och se om jag kan få in det jag inte lärt mig helt hittils. Så ska jag tentaplugga med Emma imorrn innan seminariet, så det känns skönt ^^ Hon får förklara allt för mig ;)

Pratat med Emelie o Sara också och bestämt att de ska komma ner hit första helgen i april för en redig tjejhelg :D ska försöka åka o hälsa på vår gamla mentor från gymnasiet och fira att hon fyller år ifall hon är hemma :) Sen blir det nog filmmaraton och antagligen utgång :P Ser verkligen fram emot att träffa mina fina flickor <3 Har inte träffat Emelie sedan jag fyllde 20 så det är hög tid att ses igen!
//M.

*~* girlpower *~*

Balen -09

året som gått...

ett samtal med en vän resulterade i att jag kollade upp min blogg, och upptäckte att det är nästan 1 år sedan jag senast skrev ^^ Ojoj, säger jag bara. Hade i princip hunnit glömma bort att jag ens hade en blogg. Men ska nog göra ett försök att återuppliva den igen nu. Får dock se hur länge det håller i sig den här gången ;)

Snabb summering av året som gått:

x sommarjobbade på Café Kårtorp utanför Valdemarsvik (där jag kommer att jobba även i år)
x semester till Naxos i Grekland med Andreas :)
x var till Öland några dagar med mamma, samt fick med oss en labrador/rottweiler korsning vid namn Bazooka (Zookie) hem till mamma.
x var fadder under nollningen i gruppen "Fame"
x läser inriktningen Svenska
x haft all min praktik i en 6:a i Vreta kloster (roligt, krävande och givande!)
x varit på sexparty ;)
x firat nyår i Linköping med Andreas, Markus, Patrik o Bea
x spenderat tid på isen och kollat när de andra kört cross

mm.

kommer kanske lite mer detaljarad uppdatering nån annan dag :P Nu är det tentaplugg som gäller för fullt den här veckan iaf. Grammatiktenta på fredag =/


//M.

*~* longt time passed *~*

RSS 2.0