"Gratis" skola?

Jag snubblade över en artikel om ångesten många elever/föräldrar har över att inte ha råd med det där "lilla extra" som ofta tillkommer i skolans värld - så som daglig frukt, insamling till blommor, hembakade kakor att sälja vid klassens basar, fika/lunch vid skolutflykt etc. Detta är något som behöver uppmärksammas i dagens samhälle tycker jag, att många faktiskt har det så här. Om det skulle bli mer uppdagat och lite av skammen med det hela försvann så skulle man kunna göra så mycket mer i skolan i och med att de flesta har råd med exempelvis lite matsäck vid en utflykt så skulle skolan kunna stå för matsäck till de som inte själva har råd, utan att göra en så stor grej av det. För många gånger tror jag att skolan skulle ha råd att betala för 2-3 elever i en klass, men inte för 30 så istället blir det inget av. 

Nu är ju jag ny som lärare och har ännu inte stött på de här problemen men det är mina tankar i skrivandets stund. Så länge det fortsätter att vara tabubelagt att inte ha råd så tycker jag det är bra att allt som har med skolan att göra ska vara gratis. För det är inte rätt mot eleverna som drabbas att de ska behöva må dåligt över familjens ekonomiska situation även i skolan. Det bör vara deras frizon. 

Här är länken till artikeln:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article18198845.ab

//M. 

Städdag = vilodag

Igår var jag hos Erik efter jobbet och lagade mat och kollade på film ändå in på småtimmarna (som vanligt när vi ses ^^). Somnade som en stock när jag kom hem sen. 

Idag tog jag sovmorgon till tio, sköööönt! Jag har ägnar dagen åt att damma, städa, plocka i lägenheten och ändrar om lite bland med inredningen. Det är så himla skönt att bara kunna gå runt och plocka och fixa i sin egen takt hela dagen utan att behöva tänka på något annat. Till middag blev det färsk pasta med sås av grädde, bacon, sparris, trattkantareller, fetaost och diverse kryddor. Så himla gott och enkelt. Det bästa är att det inte tar mer än 10 min att laga ;)


Jag låter allt jobb vila till imorgon och fortsätter att ägna resten av dagen till sådant jag själv mår bra av. I detta fall fortsätta fixa med lägenheten och sen se någon bra film/ta ett bad ikväll med massor av tända ljus :)

Kanske uppdaterar med lite nya kort på lägenheten senare om jag kommer ihåg ^^

//M. 

Energy boost

Äggtoddy = Perfekt när man är sugen på något sött!


För en person
1 äggula
4 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
Några droppar arrak-extrakt

Blanda bara alla ingredienser i liten skål och rör efter behag tills det blir pösigt. 

Mums!

//M. 

Matt

Idag var det verkligen vinter ute. Snövitt landskap och 16 minusgrader när jag anlände till jobbet. Brr! Tur att temperaturen ökade till nio minusgrader innan det var dags för rastvaktandet. 

Nu är man i full gång på jobbet igen men har inte riktigt hamnat i fas med planeringarna än utan tar mest en dag i taget än så länge (förutom religionen i fyran som är färdigplanerad). Detta innebär dock att det lär bli en sen kväll ikväll eftersom jag inte kom ifrån jobbet förrän ca kl 18.30. Vi har haft kollegialt arbete kring pedagogiska planeringar tillsammans med alla skolor i området hela eftermiddagen nämligen. Det var intressant och givande men väldigt tidsödande vilket ju då inte var så lägligt för min del. 

Till imorgon har jag dessutom en extra lektion mot vad jag brukar ha och blir av med min heliga sovmorgon eftersom jag hoppar in för en kollega på morgonen. Men men, jag kanske kan ta igen det nån annan tisdag så jag får dubbelt så lång sovmorgon istället. Dock är det en fördel att vara två på engelskan, men vi ska ha en lärarstudent snart framöver och då behöver vi ju kanske inte vara tre i klassrummet ;)

Nehe, om man skulle ta och sätta lite fart nu då. Jag känner mig matt i kroppen och har verkligen ingen energi men innehållet i tekoppen börjar sina så nu har jag inga mer undanflykter. Det känns dock som om det är en rejäl förkylning på gång.

Ikväll blir det att förbereda inför filmtittande ca 40 min på historian i 5:an, engelska 50 min 5:an, spec.tid 45 min (kunde dock fortsätta arbete som kollega påbörjat) samt SO 90 min i 3:an och därefter datorkunskap på fritids i smågrupper 3x20 min. Puh!


//M. Flytthjälp

Då var man hemma efter en fullspäckad dag som ägnats åt att hjälpa Erik o Janni att flytta. Vi var 7 stycken som hjälptes åt och vi har inte behövt gå hungriga idag iaf! Först fick vi frukost, sen senare på dagen hade de köpt massa thaimat och sen på kvällen passade vi på att fira födelsedagsfaddern genom att äta middag på Kniv och gaffel :)


Utöver det fick jag goda nyheter om att en ny liten krabat kommit till världen imorse :) fina grannpojken hemifrån fick imorse en välskapt son! Jag ser fram emot att träffa det lilla livet :)


Nu ska jag nog mysa ner mig i soffan med en kopp Tea och vila kroppen efter dagens ovana kroppsarbete. Imorgon blir det att mjuka upp ömmande muskler med lite simning i badhuset med fina vänner, även om de nog lär hålla till mer i äventyrsdelen ;) 


//M. 

RSS 2.0