Vårkänslor

Idag vaknade jag halv åtta av att solen strålade utanför fönstret,, underbara känsla! Synd bara att man måste sitta inne och skriva hemtenta istället för att vara ute i det fina vädret. Jag tog iaf en snabbis bort till plastinsamlingen innan middagen för att få lite luft och energi efter att ha suttit hela förmiddagen. Nu börjar det dock minska på innehåll på tallriken, så nu är det bäst att återgå till tentan igen...
 
 
//M.

Hemtenta

Idag hade vi vårt absolut sista seminarium på universitetet och fick då även ut vår hemtenta som ska lämnas in på tisdag kl. 15. Så fram till helgen åtminstone låser jag in mig!

Snabb uppdatering från helgen: i lördags satt jag mest hela dagen med kursuppgift 3 och även hela kvällen tillslut. Hade lite förhoppningar om att hinna bege mig till Västervik på kvällen och umgås, men den idén fick jag slopa rätt fort.

Söndagen bar det av till o-hamn med mamma. Strålande solsken hemma och närmre snöstorm där! Mamma släppte av mig hos Jossan o Markus så försökte jag hjälpa dem så gott jag kunde med Winston så de kunde förbereda sig ordentligt för dopet (w hade blivit sjuk under natten och hållit dem vakna. Dopet blev iaf jättefint sen och det var en jättetrevlig mottagning med massa gott efteråt och w fick massa fina presenter :) efteråt hämtade min morbror upp mig så åkte jag med dit en stund innan mamma och jag begav oss hemåt.

Igår kom Emma hit på kvällen så glupsade vi i oss en massa goda våfflor innan jag så småningom skjutsade hem henne :)

Nu ska jag försöka få lite sömn.

//M.

.

Tiden går fort när man har roligt

Då var dagen jag INTE väntat på här, och min allra sista praktik är avslutad. Det är svårt att förstå hur fort man blir känslomässigt engagerad i klassen. Eleverna känns som "mina" elever och jag har nog inte riktigt fattat än att jag inte kommer tillbaka dit igen på måndag. Igår satt jag med min handledare när hon planerade hur hon skulle fortsätta historia-området på måndag efter mig. Både hon och jag glömde bort oss flera gånger att jag inte kunde hålla i vissa delar eftersom jag inte kommer att vara kvar längre. Hon sa att hon skulle få det tufft att komma igång igen nu när jag försvinner eftersom jag hållit i de flesta av hennes lektioner de senaste 4 veckorna. Jag fick massor av lovord både av henne och från de andra lärarna som jag haft kontakt med, och alla har sagt att de hoppas att jag kommer tillbaka som vikarie under hösten ifall jag inte får jobb någonstans. Så det förgyller en hel del just nu när man är nedstämd över att lämna klassen. Hur svårt måste det inte vara att lämna ifrån sig eleverna i 6an när man haft dem i tre år, när det är såhär svårt efter 5 veckor?? Jag var inne i parallellklassen också för att säga hej då, och tjejerna bara rusade fram för att krama mig och trängde sig före varandra ^^ det värmer i hjärtat! Och dessa elever har jag dessutom bara haft i engelska :P men man träffar dem ju ändå på rasterna och så.

Eleverna skulle ha bugg idag på idrotten så det var en instruktör som kom och höll i det (efter mkt om och men med missförstånd om tid). Det har varit mycket missnöje kring detta i veckan så vi har haft åtskilliga samtal om varför de faktiskt måste dansa för att få betyg i gympan och att de måste lära sig att ta i varandra (ngt som var ett stort orosmoment då parallellklassen skulle vara med!). Därför var både jag, Jakob (den andra lärarstudenten) och min handledare med på idrotten för att se till att alla dansade. Dock hade vi inte räknat med att vi skulle vara med och bugga ^^ Men vi fick inte sitta och titta på inte :P Instruktören frågade eleverna om de inte tyckte att vi lärare också borde dansa och alla jublade... Åtminstone tills killarna insåg att det innebar att de var tvungna att dansa med oss xD haha. En del tyckte ju att det var jättekul att dansa med en, medan andra höll på att dö av pinsamhet! Men jag hade iaf superkul :D Det kändes som att det var ett roligt sätt att avsluta dessa veckor på. Förutom fikat som vi bjöd på med såklart ;) jag hade bakat mockarutor och Jakob köpt kex o saft som de fick dela på. Det var uppskattat!

Jag fick ett supergulligt påskägg i metall av min handledare som tack för den här tiden (och hon fick en ljuslykta att ha på sitt land av mig - den uppskattades mycket!). Det lär nog bli att titta in hos henne och klassen några gånger under våren skulle jag tro :)

Nu är jag hemma hos mina föräldrar och jag är helt slut. Jag har kämpat för att hålla ögonen öppna hela kvällen, så det börjar nog vara dags för sängen.

//M.

~

Catching up

Dagen har flutit på bra på praktiken. Första lektionen var vi till biblioteket och lyssnade på information om källkritik i två grupper. Jag och min handledare turades om att gå med varsin grupp för att båda skulle ha möjlighet och höra vad hon tog upp för saker. I eftermiddags sammanfattade vi det sedan i ett dokument som eleverna får ha med sig under tiden de gör sina grupparbeten om kalmarunionen/upproret/stockholms blodbad imorgon ^^
 
Sedan höll jag i engelskan i parallellklassen. Jag och min handledare läste en dialog ur boken och sedan fick eleverna översätta och läsa den de med och tillslut göra sin egen dialog som utspelade sig i varuhusmiljö. Vissa hade lite svårt att koncentrera sig på uppgiften, men i övrigt gick det bra.
 
Efter lunch var jag vikarie i en annan klass för en lärare som rättade nationella prov. Allt jag behövde göra var att sätta igång en film om Balders död från NE och sedan diskutera vad de sett efteråt. Som tur var antecknade jag en hel del under filmen så jag kunde ställa massa bra frågor ;) Filmen höll bara på 13 min och lektionen var 30 min så fanns lite tid att slå hål på. Jag började undra på slutet vad tusan jag skulle göra när lektionen var slut, ifall de slutade eller om det kom någon annan lärare efter mig. Jag hade helt slut på frågor och frågade dem kring vad de skulle göra när vår tid var slut och strax därefter kom engelska-läraren utanför dörren och stod o väntade på att jag skulle avsluta. Gissa om jag var glad att se henne i det läget ^^ Vinkade in henne direkt så hon kunde ta över! 
 
Jag återvände till mina elever och hjälpte dem med deras IUP tills de slutade och sedan blev det lite planering med min handledare. Vi kollade igenom lite förslag jag gjort på enkät-frågor till utvärderingen. Hon tyckte vi skulle köra allihopa för att de var så väl genomtänkta och att eleverna verkligen behöver fundera över dem. Jag undrar dock om hon fortfarande håller med imorgon när hon inser att det faktiskt blir hela 62 frågor! (vilket jag upptäckte efter att jag renskrivit och numrerat dem).
 
Under kvällen ringde min kära fadder för att kolla läget. Sista tiden har det turats om med sjukdomar och fullspäckat schema så det var ett tag sen vi sågs/talades vid så vi hade en del att ta igen. Vi måste försöka passa in något tillfälle att ses snart framöver, men en sak är säker och det är att det får vänta tills efter påsk! Jag försöker klura ut hur jag ska lägga upp schemat för helgen, men det är lite svårt när en del personer är väldigt dåliga på att svara i telefon ;)
 
Det börjar bli ljust om mornarna.
 
Nu ska jag soooooova!
NattiNatt <3
//M.

Erfarenhet

Imorgon påbörjar jag den 5e och sista veckan på praktiken. Det känns vemodigt, men jag har blivit många erfarenheter rikare på dessa veckor och växt i min roll som lärare. Min handledare har verkligen varit super och stöttat mig hela vägen och gett mig fria tyglar men varit med och diskuterat under processens gång hela tiden.

Veckorna som gått har jag hållit mest i SO (historia-medeltiden) men även en del svenska (bl.a. De/dem) och veckan som kommer ska jag även hålla i engelskan.

I fredags var finaste Emma här för att vi skulle skriva intervjuguide nr2 inför examensarbetet och den blev färdig tillslut, även om mestadels av tiden ägnades åt annat. Till exempel tog det nästan tre timmar innan vi ens formulerat första frågan ^^ men slutresultatet blev nog bra ändå ;) vi passade även på att kolla på film, "10 years", och beställa hem mat och så slank det ner lite vin med på slutet. Vi har ju så mycket att prata ifatt om när vi inte ses varje dag skolan som vi brukar :P

Helgen spenderades sedan hemma hos päronen. Igår var vi och firade pappas kusin som fyllt år. Där bjöds det först på två olika smörgåstårtor, sedan äppelpaj och päronpaj med vaniljvisp och vaniljglass till efterrätt. Efter det blev det kaffe och 7 sorters kakor och sedan gräddtårta på det. Lite för mycket av det goda? Oh ja! Jag hoppade de sista två ledena jag.

Idag har jag mest njutit av dagen och varit ute på promenader med hjärtat mitt (Zookie). Hon drog en hel del och stressade upp sig så det blev mycket trilskandes för att få henne att gå som jag ville. Jag längtar tills våren är här på riktigt så jag kan övertala mamma att få ha henne här i Linköping ett tag så jag kan försöka träna bort lite olater!

Nej nu måste jag sova.

//M.

Första kollaget från hemfärden förra söndagen. Andra bilden är en sammanfattning av dagen.

Fortsatt rättande

Idag hade vi studiedag på min praktikskola, men i och med att vi inte hann rätta klart mer än hälften av proven igår så fick vi fortsätta mest hela dagen idag med, förutom en timme gemensamt med de andra.

Jag känner verkligen hur nyttigt det varit att sitta med och rätta o diskutera hur man tolkat de olika texterna utifrån kraven i matriserna. Tex vad skillnaden är mellan relativt väl underbyggt/väl underbyggt och hur illa det måste vara för att få F (underkänt) osv.

Det kändes även bra att övriga tre lärare som jag rättat med tackade mig otaliga gånger efteråt och sa att det verkligen underlättat att jag varit med och hjälpt till samt att jag haft bra synpunkter och varit uppmärksam. Kan inte undvika att känna mig lite stolt och smickrad att de satte så stort värde vid mina åsikter :)

Nu är det dock dags att sova känner jag. Dessvärre har jag inte orkat förbereda fredagens lektion ännu eftersom jag varit helt borta när jag kommit hem dessa dagar. Får skärpa till mig imorrn och förhoppnings hinner jag gå igenom lite mer med min handledare imorrn så vi är på samma spår.


//M.

Dance all night

Lördagen kunde inte ha blivit mycket bättre :) laserdoom var ju jättekul ^^ (inte kört sen nån klassdag i 6an, så mindes inte spec mkt) men det var nog en himla tur att det inte höll på längre än 30 min, för jag var helt slut i benen av att springa runt hukad bakom alla väggar!

Efteråt åkte jag hem och packade ihop mina grejer lite snabbt så åkte jag med Markus och Sophia tillbaka till Fannys lägenhet och gjorde mig i ordning där. De andra hämtade upp pizza på vägen och senare blev det även lite sverigekaka innan utgång.

Vi tog oss tillslut till Harrys/Sliver efter en hel del letande och krångel med att hitta kort/leg ^^ det blev att dansa mest hela kvällen och det kändes som att jag kunnat fortsätta hela natten lång! Dessvärre var det ju inte möjligt, så en stund innan stängning begav vi oss hemåt.

Idag kan jag knappt röra mig för jag har sådan träningsvärk! Haha. Men det är ändå skönt med tanke på att jag inte tränat på typ en månad, eftersom jag först åkte på influensa och sen har förkylningen inte velat ge med sig. Men nu ger jag nog upp väntandet och kör igång med lite gym igen.

Jag har suttit med och rättat nationella prov i svenska hela dagen idag, så när jag väl kom hem var det inte fråga om att göra något vettigt. Istället kraschlandade jag halvsovandes i soffan, och nu hoppas jag på att få helsova lite ;)

//M.

VFU

En vecka av VFU (verksamhetsförlagd utbildnind = praktik) var då avklarad med äran i behåll :) Började lite knackligt i måndags eftermiddag med lite dispyter med en elev men de löste vi under tisdagen. Jag har påbörjat mitt historia område med medeltiden så det gick också bra. Igår var vi till busfabriken med dem och det gick kanon! Det skötte sig exemplariskt och alla hade jätteskoj så det var verkligen en lyckad dag. Eftersom de går i 6an klarade de sig i princip själva så jag och min handledare kunde sitta och planera hela dagen förutom när jag fick åka lite rutshkana med en av eleverna som inte riktigt vågade själv :)
 
Igårkväll lagade jag raggmunk för första gången i mitt liv, gick faktiskt över förväntan!
 
 
Nu bär det av på laserdoom och sedan utgång för att fira Markus :)
 
//M.
RSS 2.0